Binnenkijken bij

Caroline en Gerrit

De donkere sfeerkeuken ademt rust, gezelligheid en warmte

Caroline en Gerrit bewonen een nieuw gebouwde boerderijwoning. Ze richtten deze modern in, maar hintten daarbij wel naar de landelijke stijl door vele aardse, natuurlijke kleuren en materialen te gebruiken.

De moderne keuken is riant voorzien van oppervlak, werk- en bergruimte en apparatuur, maar ademt bovenal rust, gezelligheid en warmte. En er komt dusdanig veel licht van buiten binnen dat de donkere keuken op de donkere vloer nooit te donker wordt.

Barblad, keukenblad
Centraal element is vanzelfsprekend het grote kookeiland met het opvallende barblad, gemaakt van het hout van een 250 jaar oude eik die vroeger in de buurt stond. Het gaat prachtig samen met het stoere werkblad ertegenaan. ‘We hadden onze vorige keuken ook bij De Keukenkamer gekocht en het was voor ons een logische keuze om dat nu weer te doen. Sybe Visser denkt goed met je mee en heeft veel gevoel voor stijl. Hij liet een staaltje van dit blad zien: een beetje gedurfd, maar het leek hem wel iets voor mij’, vertelt Gerrit. ‘Het past perfect bij de bar, met de kleur van het eiken erin. Daardoor leeft het echt.’

Brede nis in kastenwand
Aan het eiland koken Caroline en Gerrit op de BORA inductieplaat met kookveldafzuiging en hebben ze een Quooker. Onder het blad zit veel bergruimte in de grote, diepe laden. Nog veel meer bergruimte hebben ze erachter, in de brede wand. Die is groot, maar niet overweldigend door de brede nis die bewust ‘uit het lood’ is geplaatst (dus niet pal in het midden) om het aanzicht wat speelser te maken. De achtergrond is met roestverf sfeervol gedecoreerd en met een led-strip uitgelicht. Grote blikvangers zijn de twee Steel ovens, met een pizzasteen in de bovenste van de twee.

Keuken als leefruimte
Aan de overzijde realiseerde De Keukenkamer nog een dressoir-meubel in dezelfde stijl. ‘Daar kun je ook lekker op zitten met een kussentje erop’, vertelt Gerrit. ‘Zelf werk ik meestal aan de bar en daar is het ook gezellig zitten als je aan het koken bent. Zo is de keuken een echte leefruimte geworden.’